Hét NLP-instituut van Friesland

Gewoon en toch bijzonder

Workshop Systemisch Werk (2-daagse)

Welke invloed heeft jouw familie van herkomst op jouw leven?

Stress? Pijn? Een gevoel van onbehagen? En al van alles geprobeerd? Heb je wel eens gedacht aan systemisch werk? Hoeveel invloed heeft jouw familie van herkomst op jouw leven?

Ook al weet je verstandelijk dat jouw familie grote invloed heeft op hoe je je voelt, we denken er vaak niet aan als we vragen hebben in ons leven. In plaats van kijken naar het grotere geheel maken we ons zelf verwijten en zoeken we vaak de oorzaak bij onszelf.

Pogingen om het gedrag te veranderen stranden vaak en daardoor nemen we maar aan dat we er mee moeten leren leven.

Wat is systemisch werk?

Binnen systemisch werk wordt gewerkt met opstellingen. Er wordt een verband gelegd tussen de fysieke, emotionele of sociale klacht en de oorzaak ervan. Wanneer iemand heeft ontdekt wat de functie is van de klacht, bijvoorbeeld in hun oorspronkelijke familie, huidige gezin of bij collega’s, zijn zij in staat om het gedrag los te laten en te veranderen.

Door middel van systemische opstellingen krijg je dus inzicht op de invloeden die jouw familie heeft gehad en vaak nog heeft, op je leven. Het werkt bevrijdend om los te komen van de stress en spanning die soms al lange tijd voelbaar is geweest. Het kan zelfs werken bij fysieke pijnklachten waar geen oorzaak voor te vinden is, omdat stress en spanning vaak in het lichaam gaat zitten. Voorbeelden van klachten die door stress of spanning kunnen zijn ontstaan zijn spieren die verkrampen, darmen die tegenwerken, eetlust wat verdwijnt, oneffenheden in de huid.

Waarom heet het systemisch werk?

Het gaat erom welke plek je inneemt in jouw ‘systeem’, waarbij familie, gezin of werk, het systeem is waarin een persoon functioneert. Binnen dat systeem wordt de link gemaakt met welke factoren invloed hebben gehad en het uiteindelijke doel; welke plek je nu in zou willen nemen.

Over de Workshop

Misschien heb je al eerder een opstelling gedaan en heb je vragen over hoe het werkt? Ben je nieuwsgierig naar de theorie achter het opstellingen-werk?

Tijdens deze twee daagse gaan we in op de theorie, de verschillende manieren van opstellen die er zijn en we gaan vooral ook aan de slag met oefeningen waarin de theorie toegepast wordt. Tevens gaan we een aantal opstellingen doen. Het is een verkenning van het Systemisch Werk en je gaat zelf ervaren hoe het werkt.

  • Leren kennen van het persoonlijk-, familie- en spiritueel geweten
  • De principes/behoeften uit het systemisch werk
  • Ontwikkeling naar volwassenheid/heelheid
  • Inzicht krijgen in verschillende delen in ons
  • Praktische oefeningen en toepassing

Praktische informatie & agenda

Data: 16 en 17 oktober 2023 in het Maxima Centrum in Burgum

Investering: 395,- per persoon incl. gratis parkeren, koffie/thee.

Deze dag wordt verzorgd door Rennie Hoekstra en Hilde Mellema. Meer informatie over Hilde Mellema systemische coaching & training vindt u op www.hildemellema.nl

Meld je aan en maak gebruik van het STAP budget, vind hier meer informatie

Neem nú de stap:

Ik wil graag meer
informatie >


Ik wil graag de
brochure ontvangen >


Ik wil mij aanmelden
voor een training >


Ik wil mij aanmelden
voor een info avond >

Al onze opleidingen en cursussen zijn vrijgesteld van btw. Kieskoers staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO). In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

Systemisch werk / Opstellingendag
10 juni 2023
Persoonlijk Leiderschap
12 juni 2023
Introductie: NLP in één dag
26 juni 2023
NLP Practitioner
13 september 2023
Workshop Systemisch Werk
16 oktober 2023
NLP Master Practitioner
18 oktober 2023
NLP Business 6-daagse
6 november 2023